V Hlave kravy – Kresťania nejedia masalu (exhibition 2016)

13606587_10209960945998653_8579541741695518556_n

“Juliana má šťastie, že si modelky pre svoje maľby nájde na celom svete. Nemusí ich ani presviedčať, aby sa vyzliekli, lebo Juliana ich už vidí nahé, také, aké naozaj sú… Rozštvrtené voňavé papáje, duriany, šťavnaté a plné semiačok, tancujúce kvety s dlhými jazykmi načahujúcimi sa do príbehu o tom, ako sa žije dvoriacim si modlivkám a mexickým bôžikom.

To, že kaktusmi na plátne sa dá decentne naznačiť, na čo myslia na jar maliarky, som vedela, hanbila som sa až keď za mnou Juliana prišla do texaského Corpus Christi a ukázala mi, koľko života v ňom vlastne je. Ukázala mi aj, koľko chutí je v jednoduchých jedlách, ako pestovať kvety tak, aby prežili, že treba byť citlivý ku korienkom, a aj ako by sa žilo s manželkou maliarkou (páčilo by sa mi to). A ešte na to, že aby maľba bola sexy, na nej vlastne vôbec nemusia byť prsia, ale zvedavosť.”

Otvárací text od Kataríny Janečkovej

as0_4161

pohľad do výstavných priestorov Galérie DOT

JULIANA MRVOVÁ – V HLAVE KRAVY
Kresťania nejedia masalu

NYC – Corpus Christii – Terlingua – Mexico City DF – Xalapa – La Ceiba – Oaxaca – San Cristóbal de las Casas – Tulum – Sohra – Shillong

as0_4116

Diela z Mexika

Tri mesiace – tri rezidenčné pobyty. Život na ceste a obrazy v ruksaku. Texas, Mexiko, India.
Rezidencia v Xalape vznikla na pozvanie Inštitútu výtvarných umení Univerzity Veracruzany, školy, v ktorej som pred štrnástimi rokmi študovala v rámci výmenného programu. Projekt o 14 rokov neskôr je tak trochu ako americký film, ktorý nás prenesie z minulosti do prítomnosti. Pri pripravovaní cesty do Mexika tak úplne prirodzene vznikol plán navštíviť aj Ameriku.

Marec som strávila u maliarky Kataríny Janečkovej v Corpus Christii, v texaskom mestečku na lagúne plnej rýb, kde sa pred domom ráno promenádujú pelikány. Na terase dreveného domu skoro ako z westernu, sme zriadili ateliér. Tri týždne v Corpuse prerušila cesta do púšte Chihuahua, hraničiacej s Mexikom a do mesta duchov Terlingua. Pár nocí v striebornom traileri uprostred púšte, kde v noci zavýjajú kojoty a potichu našľapujú pumy inšpirovalo prvý – texaský obraz. V ňom sa mikropríbehy z púšte pomiešali s vtáctvom lagúny. V Texase tiež vzniklo veľké množstvo kresieb a malieb na papieri, niektoré začaté už počas týždňa v New Yorku – mojej prvej zastávky na americkej pôde.

as0_4123

diela z Texasu

Z Texasu je to do Mexico City už len na skok. A odtiaľ autobusom do vysnívanej Xalapy, v ktorej som kedysi zistila, čo chcem vlastne maľovať a vrátila som sa do Európy s presvedčením, že Mexiko znovu navštívim. Prešlo 14 rokov a Xalapa sa zmenila, väčšina priateľov sa odsťahovala. Trochu sa zdalo, že stretnutie s mestom je ako milenecké stretnutie po rokoch, keď už ani jeden z nás nevie, čo sme mali spoločné. Po pár dňoch práce na Instituto de Artes Plásticas som odišla do vidieckej haciendy La Ceiba gráfica – tvorivého centra pre umelcov, prevažne grafikov, kde som za týždeň vytvorila základ ďalšieho – mexického obrazu. Po návrate do Xalapy som zrealizovala jednodňovú výstavu v IAP s obrazmi a kresbami z troch týždňov v štáte Veracruz. A vydala som sa na road trip smerom na juh Mexika, po stopách mojej cesty spred 14 rokov. Počas cesty vznikali kresby, texty a malé maľby na papieri. Cez tri mestá a rôzne stretnutia s umelcami a priateľmi som dorazila na pláž v Tulume, kde sa cesta uzavrela kdesi v lagúne S´iaan Kaan, ktorej som prisľúbila, že sa zas vrátim.

as0_4156

Malé formáty z Indie

Po štyroch dňoch v Európe a čakaní na indické víza som priletela cez Dillí do Guwahati, prvý kontakt s Indiou v štáte Asam, súčasti Siedmych Sestier, etnicky najrozmanitejšej oblasti sveta. A na siedmy deň od opustenia Ameriky som konečne dorazila do horskej dediny Sohra, alebo aj Cherapunjee, vraj najdaždivejšieho miesta na svete. Rezidenciu organizovala Slovenka Jana Bednárová a jej indický priateľ Alakesh Datta, členovia Picasso Pupils Interational Art Community v spolupráci so Shillong Public School. Po troch týždňoch maľovania v daždivej a hmlistej Sohre, kde sme často pracovali iba s čelovkou a pri sviečkach (keďže búrky boli apokalyptické a trvali niekedy aj tri noci) sme sa presunuli do hlavného mesta Meghalaye Shillongu, kde sa konala trojdňová výstava v Asian Confluence. Vraj to bola prvá výstava súčasných umelcov v meste.

as0_4163as0_4164

as0_4166

as0_4144

Texas

as0_4154as0_4148

as0_4167

Mexiko

as0_4147   as0_4157

as0_4140

India

Rezidencia v Mexiku bola realizovaná s podporou FPU – Fond na podporu umenia.

Reportáž z výstavy na hentak.sk

http://hentak.sk/juliana-mrvova-v-dot-galerii/

Recezia výstavy od Alexadry Tamásovej

http://hentak.sk/juliana-mrvova-v-dot-galerii-2/

Stĺpček Laca Terena v denníku N

https://dennikn.sk/516338/leto-v-plnom-prude/